Jumaat, 11 September 2009

Bagaimana Menghilangkan Perasaan Marah


1) Mula-mula Kita perlu malu dengan Allah s.w.t akan segala tindak-tanduk Kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab Kita.

2) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah Kita ini hanyalah manusia yang hina.

3) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah jauhkan Kita daripada sifat marah.

4) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang Kita marahi.

5) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa Kita ketika Kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah.

6) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi Minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.

7) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu' kerana wudhu' dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

8) Tauhid Kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa pula Kita perlu marah.

9) Kalau Kita bersalah, Kita tidak suka orang memarahi Kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan dengan kasih sayang.

10) Maafkan segala kesalahan orang pada Kita kerana kemaafan akan meredakan sifat marah dan ia akan membuatkan Kita hidup lebih ceria.

Tiada ulasan: